Vezelbroodjes, koolhydraatarm

Vezelbroodjes, koolhydraatarm

De meeste Nederlanders groeien op met brood bij het ontbijt, de lunch en soms ook avondeten. Wanneer je koolhydraat arm gaat eten, dan valt brood als voedingsmiddel direct af. Voor veel mensen is dit een groot probleem. Natuurlijk kan je er gewoon mee leren omgaan, maar het is ook mogelijk om een soort alternatief te zoeken.
Zoals deze vezelbroodjes.
Het basis ingrediënt is puur psyllium vezels. Hiervoor kun je fiberHUSK, Darmreiniger van het kruidvat of Colon Clean gebruiken. Dit zijn psylliumvezels met eventueel inuline vezels toegevoegd. Heel goed voor de darmen, maar in dit geval zal een teveel van het brood echt problemen kunnen opleveren. Eet er dus niet meer dan 3 op een dag en drink ruim 2 glazen vocht per broodje extra tijdens de maaltijd. Anders zou het verstopping kunnen veroorzaken.

Ingrediënten (12 broodjes):

– 125 gram roomkaas (Monchou of vergelijkbaar)
– 4 M ei(eren)
– 2 snufjes zout
– 45 gram psylliumvezel
– 2 tl (=6 gram) bakpoeder (wijnsteen)
– 25 gram zonnebloem- en pompoenpitten

Zo maak je het:

Mix roomkaas, 4 eieren en zout ongeveer 2 minuten tot een egale, schuimige massa.
Meng bakpoeder en een deel van de pitten door de psylliumvezels om ervoor te zorgen dat beiden zich gelijkmatig verspreiden. Doe het dan bij het roomkaas -eimengsel en mix alles door elkaar en laat het deeg minstens 30 minuten rusten zodat de vezels al het vocht uit de eieren kunnen opnemen.
Verwarm tijdig de oven voor op 200 graden (hetelucht 180 graden) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Na 20 minuten heb je een heel plakkerig deeg. Maak met schone natte handen 12 kleine bolletjes ongeveer zo groot als een golfballetje en leg ze op het bakpapier. Maak de bolletjes een beetje nat en druk je pitten (of zaden) garnering erin.
Bak de broodjes ca. 30 minuten in het midden van de oven.
Laat de broodjes liefst in de oven afkoelen om inzakken te voorkomen. (De oven dicht laten)

De broodjes zijn heel geschikt om in te vriezen, eet smakelijk!

TIP: Spoel al je smerige gereedschap goed af, als je daarmee wacht wordt dat een heel vervelende klus. Ook niet zomaar in je afwasmachine zetten als je wilt dat het in 1x schoon wordt.

Variaties:
niet iedereen vindt roomkaas lekker of wil eens variëren. Gebruik dan eens Griekse Yoghurt in plaats van roomkaas. Het maakt het recept iets zuurder/frisser van smaak. Wel iets langer bakken.
Je kunt ook variëren door noten of andere zaden te gebruiken. Kruidenkaas in plaats van roomkaas of zelf kruiden toe te voegen. Het is ook erg lekker om eens olijven, (feta)kaas of gedroogde tomaten toe te voegen.
Zin in zoeter? Voeg dan kaneel, gember of rozijnen toe.

Naar een recept van “KoolhydraatarmRecept.nl”

Vezelbroodjes, koolhydraatarm
Tags: