Koolhydraat arm brood – gezond of ongezond?

In Nederland zijn we met z’n allen gewend om regelmatig brood te eten. Vooral volkorenbrood bevat veel voedingsvezels, eiwitten, vitaminen, mineralen en koolhydraten. Brood, en vooral volkoren brood wordt aanbevolen door het Voedingscentrum binnen ‘de schijf van vijf”.
Koolhydraten zijn lange suiker-ketens, ook wel langzame suikers worden genoemd, die relatief veel calorieën bevatten. Koolhydraten zitten meestal in graanproducten zoals brood, rijst en pasta, maar ook in aardappelen en peulvruchten.

Als je langdurig te weinig koolhydraten eet kan dat betekenen dat je niet genoeg gezonde voedingstoffen binnen krijgt. Echter wanneer meer dan 70% van je calorieën uit koolhydraten komt, dan krijg je teveel koolhydraten binnen en dat is niet goed voor je gezondheid.

KHarm brood

Koolhydraatarm brood

Er zijn in Nederland een aantal populaire diëten geweest waarin de hoeveelheden koolhydraten drastisch werden verminderd. Voor veel mensen was dit een probleem omdat zij moeilijk zonder brood kunnen. Om deze mensen te kunnen bedienen is er koolhydraatarm brood ontwikkeld. Dit houdt in dat het brood minimaal 30% minder koolhydraten bevat dan gewoon brood. In normaal brood is het basis ingrediënt tarwemeel. Maar in tarwemeel zitten veel koolhydraten, daarom wordt tarwemeel bij koolhydraatarme broodsoorten gedeeltelijk vervangen door sojameel, omdat in dit ingrediënt veel minder koolhydraten zitten, maar wel meer eiwitten. Bij het koolhydraatarme brood worden vaak ingrediënten toegevoegd als lijnzaad, peulvruchten, noten en zonnebloempitten, omdat die van nature een hoog voedingsvezel- en vetgehalte hebben. Deze voedingsvezels zijn zeer belangrijk omdat vezels een gunstige invloed hebben op bv de bloedsuikerspiegel. Daarnaast worden er vaak ook extra olie, margarine of andere vetten toegevoegd. Al deze extra toevoegingen zorgen er voor dat het brood een hogere voedingswaarde heeft, maar ook meer calorieën bevat dan normaal brood.

Gezond of ongezond?

In een gezond voedingspatroon hebben graanproducten, zoals brood, absoluut een plaats als bron van voedingsvezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. Wanneer je echter een dieet wilt volgen waarin je minder koolhydraten eet dan kan koolhydraatarm brood een optie zijn, zolang het maar duidelijk is dat het wel meer vetten en calorieën bevat.

Balance

Koolhydraat arm brood – gezond of ongezond?
Tags: