Etiketten van voedingsmiddelen

Etiketten voedingsmiddelen

Onze voeding is onze brandstof en daarmee één van de belangrijkste basisbehoeften van het leven. Je kan dus niet zonder. In de huidige maatschappij is er echter zoveel te koop in de winkels dat het niet meer zo eenvoudig is om te kiezen welke producten je wil gebruiken. Je wil toch wel weten wat je eet; wat er in de voorverpakte producten, kant-en-klaar maaltijden, maar ook de (semi-) versproducten verwerkt is?
Fabrikanten moeten duidelijk en eerlijk zijn over wat er op een etiket staat en dit wordt gecontroleerd door de Voedsel- en Warenautoriteit. Zo is er een lange lijst met verplichte informatie die op een etiket moet staan, zoals:
• naam voedingsmiddel
• naam fabrikant
• klantenservice gegevensetiket_2014• herkomst en oorsprong
• ingrediënten
• voedingswaarde
• allergie informatie
• streepjescode
• traceercode
• dagelijkse voedingsrichtlijn
• houdbaarheidsdatum
• keurmerken
• gebruiksadvies
• claims
• het EU-ovaal:

vezelrijk_0300g_nl_-_copy Daarnaast zijn er een aantal goedgekeurde gezondheidsclaims en voedingsclaims die gebruikt mogen worden. Een mooi voorbeeld hiervan is de claim “vezelrijk”. Deze claim mag alleen gebruikt worden als een product minimaal 6 gram vezels per 100 gram product bevat. Let hier wel bij op dat het toegevoegde vezels kunnen zijn en niet per se alleen de natuurlijke vezels van het product.

De ingrediëntenlijst is één van de meest informatieve onderdelen van het etiket. Soms moet je er goed naar zoeken; dan staat het verstopt of worden er hele kleine letters gebruikt. In de ingrediëntenlijst staan alle bestanddelen en toevoeging die in het product zitten. Dus ook de E-nummers, smaakmakers, suikers, vulstoffen etc. Van het bestanddeel dat als eerste genoemd wordt in de lijst zit het meest in het product enzovoort. Bij het bestuderen van de ingrediëntenlijst moet je goed opletten, want er worden vaak meerdere benamingen voor ingrediënten gebruikt. Zo zijn er al snel meer dan 25 verschillende vormen van suikers die je daar kunt tegenkomen.

E-nummers zijn natuurlijke of chemische toevoegingen die ervoor zorgen dat het product:
• Minder snel bederft
• Minder snel verkleurt
• Niet klontert
• Er beter uit ziet
• Etc.
Er zijn een aantal E-nummers en andere toevoegingen die een slechte reputatie hebben. Er zouden duidelijke aanwijzingen zijn dat deze negatieve gezondheidseffecten (kunnen) hebben. Deze zijn door de autoriteiten echter toch goedgekeurd voor gebruik in ons voedsel, omdat de toegevoegde hoeveelheden zeer klein zijn en omdat de producenten hebben aangetoond dat ze het moeten gebruiken om het product aan de consumenten te kunnen aanbieden. Uiteraard heb je als consument altijd de keuze een product met deze toevoegingen te kopen, of juist niet.

Een ander zeer informatief onderdeel van het etiket is de voedingswaarde tabel. Hierin vind je informatie over hoeveel energie (Kcal/KJ) het product bevat en hoe de verdeling is van koolhydraten, vetten en eiwitten. Hier kun je ook zien hoeveel suikers een product bevat, maar er is meestal geen onderscheid te maken tussen natuurlijk in het product voorkomende suikers en toegevoegde suikers. De voedingswaarde tabel is een handig overzicht waarmee je producten uit dezelfde productgroepen onderling kunt vergelijken.

Vind je het moeilijk om te bepalen welk product je moet kiezen? In dat geval zijn er een aantal regels die je zou kunnen aanhouden bij het beoordelen van het product:
1. Niet meer dan 5 of meer ingrediënten
2. Geen onbekende of onuitspreekbare namen van ingrediënten
3. Volgorde van ingrediënten
4. Schuilnamen en E-nummers
5. Hoeveelheid suikers

Heb je twijfels over één van deze punten, dan zou je je kunnen afvragen of je dit product wel wil gebruiken. Wellicht zijn er andere opties; verse, pure en natuurlijke producten hebben vaak geen etiket of een korte ingrediëntenlijst en zijn vaak goedkoper en lekkerder.

Dat past uitstekend bij een Natuurlijk, Gezond en Lekker Leven!

Adviseur-kiezen

Etiketten van voedingsmiddelen