Detoxen en afvallen

Detoxen en afvallen

Hand on belly

Detox betekent letterlijk ontgiften; het afvoeren van giftige stoffen uit ons lichaam

Vrijwel iedereen krijgt, zonder het te weten, allerlei schadelijke en giftige stoffen binnen gedurende zijn leven. Zo zitten er chemicaliën in het eten, toevoegingen in huid & haar producten, medicijnen, en ook de lucht en het water zitten vol schadelijke stoffen. Al zou je nog zo gezond leven, het is onmogelijk om jezelf volledig te beschermen tegen het binnen krijgen van giftige stoffen in je lichaam.

Ons lichaam heeft diverse lichaamssystemen die er voor zorgen dat de schadelijke stoffen die wij binnen krijgen geneutraliseerd worden en als afvalstoffen uit het lichaam verwijderd worden.
De belangrijkste organen die hier een rol in spelen zijn je darmen, je nieren, de longen en de huid.

 

Er kan echter een disbalans ontstaan, door bijvoorbeeld slechte eetgewoonten, stress, ziekte, waardoor het lichaam (tijdelijk) onvoldoende capaciteit heeft om de grote hoeveelheden schadelijke stoffen zelf te neutraliseren en af te voeren.

(Vet)weefsels

Wanneer er een disbalans is in het lichaam gaat het lichaam het teveel aan schadelijke stoffen dat het niet kan verwerken opslaan in andere weefsels, zoals gewrichten, spieren en vooral vetweefsel. Deze schadelijke stoffen kunnen hier wel tientallen jaren blijven zitten. Zolang deze stoffen zich in het vetweefsel bevinden, zal het lichaam zijn uiterste best blijven doen om dit vetweefsel te behouden. Bij afname van het vetweefsel zouden er namelijk weer grote hoeveelheden schadelijke stoffen vrijkomen dat het lichaam weer extra moet verwerken. Op de lange termijn zouden deze opgeslagen schadelijke stoffen klachten en zelfs chronische aandoeningen kunnen veroorzaken.

darmflora_vitamines

Darmflora

De impact van een teveel aan schadelijke stoffen en zeker ook antibiotica kuren is dat de darmen, en dan vooral de darmflora in disbalans kan raken. Hierdoor kan een overgroei aan ongunstige bacteriën en schimmels in de darm ontstaan en een tekort aan de goede bacteriën. Inmiddels is bekend dat onze darmflora een zeer belangrijke rol speelt bij ons afweersysteem.
 

 
 

Klachten als gevolg van schadelijke stoffen

Zoals besproken kunnen de opgeslagen schadelijke stoffen en de veranderde darmflora een variatie aan klachten en chronische aandoeningen veroorzaken. Een paar voorbeelden hiervan zijn:
Liver-Detox
• vermoeidheid
• pijnlijke gewrichten
• spijsverteringsproblemen
• depressies
• gewichtstoename
• schimmelinfecties, waaronder Candida
• voedsel intoleranties
• verhoogde bloedsuikerspiegel

Het ontgiften van je lichaam kan in dit geval vele voordelen bieden wat mogelijk is middels een detox kuur.

Detoxen

Er zijn verschillende manieren om te detoxen. Het is mogelijk door middel van voeding, een uitgebalanceerd (kortdurend) detox dieet en/of middels supplementen op natuurlijke basis.

Een detox dieet ontlast de organen door het verminderen van schadelijke stoffen die wij via voeding binnen krijgen waardoor de organen de gelegenheid krijgen te ontgiften.

Supplementen kunnen je lichaam ondersteunen om gemakkelijker de gif- en afvalstoffen weer vrij te maken uit organen / (vet)weefsels en tegelijkertijd te neutraliseren zodat het lichaam ze kan afvoeren.

Uiteraard is een kuur het meest krachtig wanneer zowel de supplementen en het dieet gecombineerd worden en daarbij ondersteund met voldoende beweging, en minimaliseren van gebruik van producten waarin gif- en afvalstoffen aanwezig zijn (cosmetica, schoonmaakmiddelen, geneesmiddelen, etc.)

Voeding

Het is belangrijk om tijdens een detox programma de schadelijke stoffen die je via de voeding binnen krijgt te minimaliseren. Dit doe je door producten zoals koffie, alcohol en onnodige toevoegingen, zoals E-nummers en geraffineerde suikers te verminderen of zelfs volledig uit te sluiten. Hoe strikter dit wordt aangehouden, hoe effectiever de detox kuur zal zijn.

In de meeste gevallen is een dergelijke gezond voedingspatroon voldoende om langzaam te werken aan een leefstijl waarbij de hoeveelheden schadelijke stoffen die het lichaam moet verwerken laag te houden zodat er een reiniging van het lichaam kan plaatsvinden.

In enkele gevallen, bijvoorbeeld bij klachten, is het aan te raden om een detox dieet te volgen waarbij de organen extra ontlast worden zodat de ontgifting sneller verloopt.

Detoxen en afvallen
Tags: