AUWWW, dat doet PIJN!!!
Iedereen stoot wel eens hard zijn teen of brandt zijn handen aan iets warms. Dit zijn twee hele verschillende ongelukjes, maar beide doen pijn. Omdat dit een complex en heel subjectief gevoel is, is het enorm lastig om er een definitie voor te geven. Het wordt meestal omschreven als een onplezierig gevoel.
Maar wat is pijn eigenlijk, hoe werkt dat voelen nou en wat kan je doen om het te verhelpen?
Er zijn verschillende typen pijn, je kan er zowel lichamelijk als emotioneel last van hebben. In dit stuk zal ik iets meer vertellen over lichamelijke pijn.
Wat is pijn?
Er zijn veel verschillende soorten lichamelijke pijn. Je kan het op verschillende locaties (rug, knie, hoofd) voelen en het kan acuut of chronisch zijn. Een belangrijk verschil zit in de oorzaak. Zo kan het veroorzaakt worden door (dreigende) weefselbeschadiging (Nociceptief) of door beschadigingen aan de zenuwen (Neuropatisch). Soms kunnen ze geen lichamelijke oorzaak vinden, we spreken dan van psychogenische. De oorzaak wordt dan gezocht in mentale, emotionele of gedragsfactoren. Alhoewel de oorzaak dan misschien psychisch is, het gevoel is net zo echt, acuut en vervelend als elke andere vorm van pijn.
Hoe voel je pijn?
Om uit te leggen hoe wij pijn voelen is het gemakkelijk om een voorbeeld te nemen, zoals een brandwond. Overal in de huid zitten zenuwen die betrokken zijn bij het voelen/waarnemen. Wanneer onze huid verhit wordt, dan worden de zenuwuiteinden geprikkeld. Deze prikkel wordt door de zenuwen, richting de hersenen geleid. In de hersenen aangekomen wordt de prikkel verwerkt door verschillende hersengebieden en wordt dus de pijn “ervaren”, “gevoeld”.Bij het “voelen” van lichamelijk pijn zijn dus meerdere onderdelen van ons lichaam betrokken, zoals de locatie (in ons voorbeeld de huid), de zenuwen en de hersenen.
Hoe behandel je pijn?
Wanneer je wil behandelen kan je op verschillende manieren ingrijpen.
STAP 1 – oorzaak van de pijn
Om bij ons voorbeeld de blijven, is het noodzakelijk om de huid bij de hittebron weg te halen en de huid goed te gaan koelen.
STAP 2 – prikkels en geleiding
De huid kan echter al beschadigd zijn en een aanhoudende pijn veroorzaken.
Er zijn chemische stoffen/medicijnen die invloed hebben op de prikkelgeleiding van de zenuwen, dit zijn de pijnstillers.
STAP 3 – verwerking in de hersenen
Er zijn ook chemische stoffen/medicijnen die het ervaren van pijn door de hersenen veranderen, zoals verdovende middelen.
Hoe kunnen essentiële oliën helpen?
Essentiële oliën zijn vluchtige of aromatische stoffen die gemaakt worden uit plantenmateriaal. Ze bevatten verschillende bio-actieve stoffen en hebben, behalve een (heerlijke) geur ook therapeutische werking. Dat wil zeggen dat ze allerlei processen in ons lichaam kunnen beïnvloeden en daarmee ook onze gezondheid kunnen ondersteunen.
Meer lezen over essentiële oliën? Lees hier verder.
Chronische pijn – Hypnose
Pijn heeft een signaal functie en hoort bij het leven. Het kan echter ook zo zijn dat iemand daar chronisch last van heeft en dat daar geen lichamelijke of psychische oorzaak voor gevonden wordt. Dan kan het je leven behoorlijk negatief gaan beïnvloeden.
In dat geval is het mogelijk om Hypnotherapie in te zetten.
Alle processen die betrokken zijn bij het voelen, geleiden en ervaren van prikkels worden in de hersenen bestuurd en verwerkt. Vooral het onderbewustzijn speelt een zeer grote rol hierin. Door middel van Hypnose kun je pijn laten ervaren maar zeker ook laten verdwijnen.
Meer weten over Hypnotherapie? Kijk dan eens hier