Wat zijn Etherische oliën

Wat zijn etherische oliën

Wat zijn etherische oliën
Etherische olie, vluchtige of aromatische olie is een uit plantmateriaal gewonnen mengsel van vluchtige, aromatische moleculen dat kenmerkend is voor de geur van de plant waaruit ze worden gewonnen. Hoewel dergelijke mengsels “olie” worden genoemd, bevatten etherische oliën geen vet. Ze zijn vloeibaar op kamertemperatuur, maar verdampen al snel bij verhitting en ontbranden gemakkelijk.

Ze worden gewonnen uit verschillende delen van een plant, bijvoorbeeld de bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil, de schors of het hout (van stam, takken of wortels). Meestal bevat een plant niet meer dan 1% etherische olie, maar in geval van nootmuskaat en kruidnagel is dat meer dan 10% etherische olie. Soms bevatten verschillende delen van een plant verschillende vluchtige oliën.

Slechts een klein deel (circa 10%) van het plantenrijk is in staat deze aromatische bestanddelen te produceren.

Hoe worden etherische oliën gemaakt?

Vluchtige olie wordt op verschillende manieren gewonnen. De meeste vluchtige olie wordt gewonnen door middel van stoom destillatie. Hierbij wordt stoom door de te verwerken plantendelen geleid. De vluchtige olie vervliegt met de stoom. Nadat de stoom is afgekoeld tot water, en ook de vluchtige olie weer vloeibaar is geworden, kan de vluchtige olie hiervan worden gescheiden door het verschil in polariteit tussen de olie en het water.

Een methode die bij citrusvruchten gebruikt wordt is de persing. De oliehoudende schil van de plant wordt uitgeperst en de olie komt tevoorschijn.

Andere methodes zijn:

 • droge destillatie. Hierbij wordt de vaste stof voorzichtig verwarmd, waarbij de vluchtige olie verdampt. Deze damp wordt vervolgens gecondenseerd.
  vloeistofextractie, maar strikt genomen ontstaat dan geen vluchtige olie, maar een extract, absolue of concrète
 • water destillatie, hierbij worden de te extraheren delen in water gekookt en wordt de olie van de hierbij ontwijkende damp opgevangen.

Natuurlijk versus Chemisch

Vanwege de hoge prijzen van uit planten gewonnen etherische oliën, worden ook natuur-identieke oliën geproduceerd die via chemische synthese verkregen stoffen bevatten. De grote complexiteit van het mengsel stoffen in een uit plantmateriaal afkomstige etherische olie is echter zeer moeilijk na te maken. Synthetische plantaroma’s worden vooral in de parfum-, cosmetische en voedselindustrie gebruikt.

Therapeutische werking

Een groot aantal etherische oliën hebben een therapeutische / geneeskrachtige werking. De behandeling met etherische oliën wordt ook wel Aromatherapie genoemd en valt onder de alternatieve geneeswijze.

De oliën werken op verschillende manieren:

 • Lichamelijk
 • Mentaal (Geestelijk)\
 • Spiritueel

Een goede olie

Voor het inzetten van oliën als therapie zijn een aantal zaken van groot belang. De olie moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Van natuurlijke oorsprong – synthetische oliën hebben geen therapeutische werking en kunnen zelfs schade toebrengen aan het lichaam
 • 100% Puur – er mogen geen chemische stoffengebruikt zijn tijdens de productie en/of als conserveringsmiddel.
 • Biologisch – er mogen geen bestrijdingsmiddelen ed. gebruikt zijn
 • Keurmerk – bij voorkeur heeft een olie een keurmerk, waardoor de samenstelling van exact deze batch van olie is te achterhalen, het gegarandeerd puur en zuiver is en de therapeutische waarde is getoetst.

Etherische oliën kopen

Etherische oliën zijn op vele verschillende plaatsen te koop. Er is echter een groot verschil in kwaliteit en de prijs. Lees hier meer over op Etherische olie kopen.

Etherische olie sample

Zoek jij een (natuurlijke) oplossing voor je gezondheids uitdaging? 

Veilig en vaak effectiever dan medicijnen. 

Wil jij zelf de kracht van essentiële oliën ervaren? 

Vraag dan nu een Sample aan.

Na ontvangst van je aanvraag nemen we zo spoedig mogelijk via mail contact met je op.