Zuurkool met pompoen uit de oven
In dit recept wordt er de zuurkool gecombineerd met een pompoenpuree. De pompoen heeft van zichzelf een wat zoete smaak, wat het zure van de zuurkool neutraliseert. Toch zitten er niet veel koolhydraten in pompoen. Sommige pompoenen, zoals de flespompoen en de Hokkaido, hoef je niet te schillen. Dat is gemakkelijk en snel.
Hij is eenvoudig vegetarisch te maken door de spekjes te vervangen door vegetarische spekjes.
Eén portie bevat ongeveer 7gr koolhydraten.
Ingrediënten (4 personen):
– 750 gram zuurkool
– 900 gram pompoen (1,5 pompoen schoongemaakt)
– 1 ui
– 175 gr. (vega) spekblokjes
– 1 theelepel paprikapoeder
– 125 ml crème fraîche
– groentebouillon poeder naar smaak
– peper
– dille naar smaak
– tijm naar smaak
– 150 gram geraspte kaas
– 75 gram rucola
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven 180 graden). Kook de zuurkool ong. 20 minuten in een bodem water.
Was ondertussen de pompoen, schraap met een lepel de pitten eruit en snijd in grove stukken. Zet de pompoen net onder water en kook ong. 10-15 minuten tot hij zacht is.
Snipper de ui grof en bak in wat olijfolie in 2 minuten samen met het paprikapoeder. Bak de spekjes mee. Vega spek is al gaar, dat hoeft niet meer mee gebakken.
Rasp de kaas en vet alvast een ovenschaal in.
Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet of zeef. Controleer of de pompoen gaar genoeg is en giet af. Stamp de pompoen tot een mooie gladde puree, dat kan met een stamper of staafmixer. Roer de crème fraîche door de pompoenpuree.
Leg eerst een dun laagje zuurkool op de bodem van de ovenschaal, strooi daar dille en tijm overheen. Meng de rest van de zuurkool door de pompoenpuree. Proef de zuurkool pompoenstamppot en breng op smaak met wat bouillonpoeder en peper.
Verdeel de helft van de puree over het laagje zuurkool, dan het ui-spek-mengsel en vervolgens de rest van de puree. Als laatste verdeel je de geraspte kaas erover. Kan afgedekt met huishoudfolie in de koelkast tot later gebruik.
Bak de zuurkool pompoen ovenschotel 20 minuten in een voorverwarmde oven, tot de kaas mooi goudgeel is. Als de schotel in de koelkast had bewaard dan moet hij iets langer in de oven.
Verdeel de rucola over 4 borden en serveer een stuk van de ovenschotel daarboven op
Naar een recept van “koolhydraatarmrecept.nl”