Lijnzaad crackers met pitten

Lijnzaad crackers met pitten

Deze koolhydraat arme lijnzaad crackers met pitten zijn gemakkelijk te maken en goed zijn voor de stoelgang. Drink bij deze pitten lijnzaad crackers wel extra water of thee want ze absorberen veel vocht, doe je dat niet dan kunnen ze juist verstopping in de hand werken.
Heerlijk als ontbijt met bijvoorbeeld een gekookt eitje, komkommer en sla, kaas of zalm. Maar ook heel goed te gebruiken als toastjes bij een verantwoorde een koolhydraat arme borrel. Serveer er dan bijvoorbeeld zelfgemaakte heksenkaas bij

Bewaar in het donker, buiten de koelkast in een afgesloten glazen pot, dan blijven ze wekenlang knapperig.

Ingrediënten (1 bakplaat):

– 70 gram pompoenpitten
– 70 gram zonnebloempitten
– 70 gram lijnzaad
– 20 gram amandelmeel
– 1 gram zout = flinke snuf
– ongeveer 6+6 eetlepels water

Zo maak je het:

– In totaal heb je ongeveer 1 kop zaden/pitten. Maal ruim 1/3 van de pitten en 1/3 van het lijnzaad in een koffiemolen tot meel. Je kunt hiervoor ook een keukenmachine, staafmixer of blender voor gebruiken. Dit kost even tijd. Eventueel plet ze fijn met een vijzel. Dit dient om de samenhang te garanderen.
– Meng het pitten-zadenmeel met de rest van de zaden en pitten en roer alles goed om met ongeveer 6 eetlepels water. Laat even staan (ong. 5-10 minuten) zodat het water wordt opgenomen.
– Doe bij de dikker geworden brij nu een snufje zout en het amandelmeel. Voeg nu eetlepel voor eetlepel water toe en blijf roeren tot je een dikke substantie hebt die je kan smeren zonder dat het ‘uitloopt’. Dit zijn ongeveer 5-6 eetlepels water. De hoeveelheid hangt af van hoe fijn je het lijnzaad en de pitten gemalen hebt. Zet de oven alvast aan op 175 graden (160 graden hetelucht).
– Smeer de brij uit tussen twee lagen bakpapier, of teflon bakmatten en wrijf het eerst vanuit het midden uit tot het de hele mat bedekt en het overal even dik aanvoelt. Daarna nog even narollen met een deegroller (of wijnfles). Haal dan de bovenste laag bakpapier/ bakmat er heel voorzichtig af. Met een pannenkoekmes maak je randen recht en repareer eventuele gaten in de deegplak. Geef nu vorm aan de crackers, insnijden met je pannenkoekmes gaat het best en zo beschadig je je onderlaag niet.
– Bak ze goed droog in ongeveer 15 minuten totdat ze aan de rand beginnen te bruinen. Haal de plaat uit de oven, sluit de ovendeur. Draai de crackers heel voorzichtig om, en bak ze nog eens ongeveer 10 minuten. Laat ze zeker niet te donker worden, dan worden ze bitter.
– Als je de temperatuur halverwege (verlaagt dan verbranden ze minder snel, maar laat ze dan wel iets langer in de oven.
– Het is belangrijk dat ze goed droog zijn. Dan worden ze knapperig en kunnen ze wekenlang bewaart worden.

– TIP: maak verschillende formaten crackers: Kleine vierkante crackertjes om te beleggen als borrelhapje of avondsnack en gewoon rechthoekig om te beleggen tijdens lunch en ontbijt.

Lijnzaad crackers

Naar een recept van “koolhydraatarmrecept.nl”

Lijnzaad crackers met pitten
Tags: