Wat hebben Hypnotherapie en etherische oliën met elkaar te maken?

Wat hebben Hypnotherapie en etherische oliën met elkaar te maken?

Als je aan hypnose of hypnotherapie denkt, leg je waarschijnlijk niet meteen een link met etherische oliën. Toch gaan deze twee uitstekend samen. Hieronder leg ik meer uit over hypnose, ons brein en wat etherische oliën hierin kunnen betekenen.

Hypnotherapie

Met hypnose geef je positieve suggesties aan het onderbewustzijn met als doel om ongewenste gewoonten, gevoelens en/of gedrag te veranderen. Je geeft je brein als het ware een nieuwe optie om met de oorzaak van je klacht om te gaan. Het is belangrijk om die nieuwe optie gedurende een korte periode na de sessie te “verankeren” in je brein, zodat het nieuwe gedrag steeds sterker wordt en daarmee een blijvend resultaat oplevert. Bij Hypnohealth gebruiken we etherische oliën om dit verankeren nog krachtiger te maken.
Als je meer wilt weten over hypnotherapie en welke klachten je daar mee kunt behandelen, kijk dan eens hier.

Maar hoe werkt dat brein nou precies?

BreinOnze hersenen bestaan grofweg uit 3 delen; ons reptielenbrein, ons limbisch brein en de neocortex.

Het reptielenbrein of onbewuste, is dat deel van ons brein wat zorgt voor alle processen die wij zelf niet direct kunnen aansturen, zoals je ademhaling, je hartslag, je spijsvertering. Ook je vlucht – vecht reactie bevindt zich daar. Dus als je in gevaar bent dat bepaalt je reptielenbrein of je weg vlucht, of je gaan aanvallen en vechten of dat bevriest en dus niets doet. Dit gebeurt volledig instinctief en daar heb je dus nauwelijks invloed op.

Het limbisch systeem of onderbewustzijn, is het gedeelte van de hersenen dat betrokken is bij emoties, geheugen, leren, motivatie, herinneringen en seksueel gedrag. Het limbisch systeem kan het reptielenbrein beïnvloeden en is, naast ons reptielenbrein, één van de oudste onderdelen van de hersenen.

De Neocortex of bewustzijn, is het meest ontwikkelde deel van onze hersenen. Dit deel onderscheidt ons van vele diersoorten en met de neocortex denken wij. Het analyseert problemen en zoek naar oplossingen daarvoor. Ook de Wilskracht maakt deel uit van ons bewustzijn. Verder is hier ook het korte termijn geheugen (STM) gevestigd.

Alhoewel onze neocortex het meest ontwikkelde en onderscheidende deel van ons brein is, bepaalt het slechts voor 5-10% ons gedrag. De overige 90-95% van ons gedrag wordt bepaalt door ons onderbewustzijn in het limbisch systeem en de daarin opgeslagen reactie- / gedragspatronen.

Zowel hypnose als etherische oliën werken direct op het limbisch systeem en versterken daarmee elkaars werking.

Etherische oliën

Gezondheid met Etherische oliënEtherische oliën zijn de werkzame bestanddelen van bloemen, planten, kruiden etc. Ze zorgen ervoor dat planten kunnen overleven door ze bv te beschermen tegen invloeden van buitenaf of dat ze zich kunnen voortplanten. Inmiddels is aangetoond dat de werkzame bestanddelen ook mens en dier kan ondersteunen in hun gezondheid, denk bv aan allerlei medicijnen die oorspronkelijk uit planten en kruiden werden gewonnen.
Etherische oliën zijn zeer geconcentreerd, krachtig kunnen op verschillende manieren gebruikt worden, namelijk door inademing (aromatisch), door op de huid aan te brengen (topisch) of ze in te nemen (inwendig).
Wanneer oliën worden ingeademd veroorzaken zij een signaal in het limbisch systeem van de hersenen. Dat is waarom een geur een herinnering kan oproepen. Op dezelfde manier kan een geur, een etherische olie, een emotie oproepen en daarmee je gedag beïnvloeden. Dit is de reden waarom etherische oliën heel succesvol kunnen worden gebruikt tijdens hypnose voor het verankeren van nieuwe / gewenste gevoelens en gedrag.

Daarnaast worden de effectieve bestanddelen van de olie opgenomen in het lichaam (via huid of maag-darm stelsel) en kunnen ze ook fysiek het lichaam beïnvloeden. Zo kunnen de verschillende oliën verschillende effecten hebben op het lichaam, zoals bijvoorbeeld het afweersysteem stimuleren, pijn verminderen, genezing versnellen, honger gevoel verminderen of metabolisme versnellen. Dit alles op een volkomen natuurlijke manier.
Als je meer wilt lezen over etherische oliën, kijk dan eens hier.

Voor elke klacht – doel van een hypnotherapie sessie – wordt gekeken welke olie het beste aansluit, waarbij we kijken naar zowel de fysieke effecten van een olie als naar de emotionele aspecten erachter. Na de sessie krijg je wat van de olie mee zodat je die kunt inzetten om je nieuwe / gewenste gevoelens en gedrag te verankeren.

Welke oliën worden ingezet?

Veel gebruikte oliën tijdens de hypnose sessies zijn:
Lavendel – voor ontspannen, beter slapen
Slim & Sassy mix – voor afvallen
Grapefruit – voor afvallen
Zwarte peper – voor verslavingen zoals roken
Wintergreen – voor pijn klachten
Sandelhout – voor stress management

Kwaliteit boven alles

doterra logoBij HYPNOhealth werken we alleen met de beste oliën. Voor een optimale werking en voor de veiligheid is het belangrijk om met 100% pure, natuurlijke, biologische oliën te werken. De olie moet therapeutische waarde hebben, mag geen enkele (synthetische – schadelijke) toevoeging bevatten of verdund zijn.

HYPNOhealth

Vragen
 

Controle

  • Submit
Wat hebben Hypnotherapie en etherische oliën met elkaar te maken?