Wat is hypnotherapie

Wat is hypnotherapie

Ieder mens heeft een bewustzijn oftewel verstand en een onderbewustzijn. Het bewustzijn is onder andere toegerust voor logisch en rationeel denken. Het analyseert problemen en zoek naar oplossingen daarvoor. Ook de Wilskracht maakt deel uit van ons bewustzijn. Verder is hier ook het korte termijn geheugen (STM) gevestigd wat er bijvoorbeeld voor zorgt dat je telefoonnummers en de pincode van bankpassen en dergelijke kan onthouden.

Een stuk dieper gelegen bevindt zich ons onderbewustzijn. Ons onderbewustzijn stuurt alle (onbewuste) processen in ons lichaam aan en hier bevindt zich ook ons lange termijn geheugen (LTM). Al onze gevoelens, emoties komen vanuit ons onderbewustzijn.

Wij denken vaak dat wij, als mens zijnde, zeer rationeel denkend zijn, maar eigenlijk beslaat ons bewustzijn slechts 5-10% van ons gehele brein. Dit betekent dat wij voor 90-95% aangestuurd worden door ons onderbewustzijn.

Onderbewuste Mind

Het onderbewustzijn

We kunnen het onderbewustzijn het best vergelijken met een harde schijf van een computer. Op een harde schijf van de computer staan zowel documenten, zoals bijvoorbeeld MP3 bestanden, foto’s en tekst bestanden, als ook diverse programma’s .Sommige van die programma’s zijn uitsluitend actief wanneer ze gebruikt worden, andere programma’s draaien ongemerkt op de achtergrond en zijn noodzakelijk om makkelijk en efficiënt te kunnen werken. Op een zelfde wijze werkt ook ons onderbewustzijn. Documenten laten zich het best vergelijken met alles wat we ons leven hebben meegemaakt. Alle indrukken en ervaringen sinds onze geboorte worden opgeslagen in het lange termijn geheugen (LTM). En uit deze indrukken ontwikkelt zich een bepaald gedrag of gewoonte. Het onderbewustzijn heeft de eigenschap om eenmaal aangeleerd gedrag in stand te houden, omdat dit namelijk voordelen biedt.

Een voorbeeld….

Laten we eens een voorbeeld bekijken van een roker. Het onderbewustzijn zal er alles aan doen om het roken in stand te houden. Uiteraard omdat dat voordelen biedt. Vraag eens aan een roker waarom hij rookt. Je krijgt dan vaak als antwoord dat hij het lekker vindt, dat het rust geeft en ontspanning. En daarnaast is het ook vanwege de gezelligheid. Hoewel in werkelijkheid deze beperkte voordelen niet opwegen tegen de negatieve aspecten van roken, weet het onderbewustzijn niet beter en zal het zijn uiterste best doen om deze gewoonte in stand te houden. Hetzelfde geldt ook voor het in stand houden van angsten en fobieën. Maar ook bijvoorbeeld voor emoties.

Om gedrag te veranderen is het noodzakelijk om toegang te hebben tot het onderbewustzijn, echter net als bij een computer is het onderbewustzijn beschermd door een soort firewall. Deze firewall noemen we de Kritische Factor (KF). Om toegang te verkrijgen tot het onderbewustzijn is het noodzakelijk om de Kritische Factor te passeren. Alleen dan zijn wij in staat om werkelijk invloed uit te oefenen op ons gedrag.

De Kritische Factor

De Kritische Factor heeft als doel om alle informatie van buitenaf te vergelijken met dat wat reeds opgeslagen is in onze onderbewustzijn. Indien deze informatie overeenkomt zal de KF dat doorlaten. Wanneer de informatie echter niet overeenkomt zal deze niet worden geaccepteerd en worden afgestoten. Het maakt hierbij niet uit of deze informatie van een ander persoon komt, of dat de informatie van jezelf komt. Een roker die op enig moment beslist om te stoppen met roken kan tegen zichzelf zeggen dat hij niet meer wil roken, omdat dat gezonder is, hij zich energieker wil voelen of langer wil leven. Maar omdat deze informatie niet overeenkomt met informatie die is opgeslagen in het onderbewustzijn, zal deze suggestie worden afgestoten en zal het geen invloed hebben op de gewoonte om te blijven roken. Om de Kritische Factor te passeren zijn er meerdere mogelijkheden.

Patronen doorbreken

Wanneer de Kritische Factor niet kan vergelijken omdat er geen bekende informatie is opgeslagen in het onderbewustzijn zal hij deze doorlaten. Dit proces noemen we natuurlijk leren.
Ook veelvuldige herhaling kan er voor zorgen dat het onderbewustzijn bereikt wordt. Vaak is dit echter vaak een langdurig proces.
Een andere mogelijkheid is om op moeten zorgen dat de Kritische Factor minder alert is. Wanneer onze aandacht naar de buitenwereld is gericht, is de kritische Factor over het algemeen maximaal. Wanneer we onze aandacht focussen zal de alertheid van de kritische Factor afnemen. Wanneer we bijvoorbeeld een boek lezen of naar een spannende film kijken zijn we geconcentreerd en gefocust op het verhaal. Op deze momenten let de Kritische Factor minder goed op en kan sommige informatie ongehinderd het onderbewustzijn bereiken.

In films wordt vaak gebruikt maakt van zogenaamde sluikreclame met als doel een beeldmerk in je onderbewustzijn te verankeren. Hypnose werkt eigenlijk op een soortgelijke manier. Wanneer de sessie start is de Kritische Factor maximaal, dus alert. Door het volgen van de aanwijzingen van de hypnotiseur en je hierop te concentreren en te focussen zal de Kritische Factor minder alert worden. In de hypnotherapie wordt dit vaak bereikt door uitsluitend fysieke ontspanning. Hoewel de Kritische Factor wel iets minder alert is worden uitsluitend positieve en indirecte suggesties doorgelaten. We noemen dit indirecte hypnose.

Directe hypnose

Bij HYPNOHealth werken we met directe hypnose, waarbij directe suggesties direct aan het onderbewustzijn worden gegeven. Daarvoor is het noodzakelijk om de hypnose verder te verdiepen en er voor te zorgen dat de Kritische Factor verder afneemt. Pas wanneer het punt is bereikt waarop de Kritische Factor zeer klein is, kan er verder worden gegaan met het eigenlijke verander werk. Hierbij gaan we als volgt te werk: de cliënt heeft tijdens het voorgesprek kenbaar gemaakt welke veranderingen hij wenst te ondergaan. De cliënt wordt vervolgens onder diepe hypnose gebracht waarbij de Kritische Factor zo klein mogelijk wordt. Vervolgens worden de gewenste veranderingen teweeg gebracht door de bewuste informatie van de cliënt te gebruiken. Nadat de sessie heeft plaatsgevonden zullen het bewustzijn en het onderbewustzijn dan op een lijn liggen.

Vrijblijvende Informatie bijeenkomst

Met enige regelmaat organiseer ik gratis informatie bijeenkomsten waarbij ik alles uitleg over hypnotherapie en de verschillende programma’s. Tijdens deze bijeenkomst is er ook kort ruimte om naar de persoonlijke situatie van alle deelnemers te kijken. Wanneer je hierbij aanwezig wilt zijn kun je je voor één van deze bijeenkomsten aanmelden.

Persoonlijke intake gesprek
Het is ook mogelijk om een persoonlijk intake gesprek in te plannen. Tijdens een persoonlijk intake gesprek kunnen we uitgebreid ingaan op persoonlijke issues en een programma op maat afspreken. Een dergelijke intake duurt ongeveer een uur en kost €75. Na de intake besluit je of je een hypnotherapie sessie wilt ondergaan. Een persoonlijk intake gesprek is eenvoudig zelf online in te plannen.

terrahealth petra hypnotherapie-westervoort voedingsadvies

Ik ben Petra, 
holistisch health coach en hypnotherapeut. 
Ik adviseer en help mensen die verantwoordelijkheid willen nemen over hun eigen gezondheid.

Wil je weten of ik jou óók kan helpen? 

Vraag dan nu gratis en vrijblijvend informatie aan.